Choď na obsah Choď na menu
 


Boris Filan životopis

1. 2. 2016

Začínal ako dramaturg v literárnej redakcii a redakcii zábavných programov vo vtedajšej Československej televízii v Bratislave. 
Je autorom viacerých scenárov televíznych komédií. Autorsky pripravoval a uvádzal televíznu talk-show Gala Borisa Filana. Od šestnástich rokov písal texty pesničiek, neskôr hlavne pre Paľa Hammela a skupiny Prúdy a Elán. Vydal ich v dvoch zbierkach textov Túlavý psík a 69 textov a poviedkovej knihe Paternoster. Spolu s Vašom Patejdlom napísal tanečný muzikál Snehulienka a sedem pretekárov. Pre Elán napísal texty najznámejších piesní, akými sú Stužková, Zaľúbil sa chlapec a iné. Je autorom scenára legendárneho hudobného filmu Rabaka so skupinou Elán v titulnej úlohe, ktorý v roku 2003 vyšiel na DVD a VHS nosičoch. Naposledy s Elánom spolupracoval na vydaní albumu Elán - Tretie oko, ktorý vyšiel pri príležitosti megakoncertu skupiny Elán v Prahe v septembri 2003

Precestoval takmer celý svet, najviac ho zaujímajú exotické krajiny v Afrike a Ázii. Svoje zážitky z ciest prevtelil do piatich vydaní Tam-tam Borisa Filana (piaty vydal v roku 2004 s názvom Posledný) a do množstva novinových článkov pre niektoré periodiká. V Slovenskom rozhlase uvádzal publicisticko-úsmevnú reláciu Borisa Filana Pálenica. Je autorom viacerých scenárov televíznych komédií. Autorsky pripravoval a uvádzal televíznu talk-show Gala Borisa Filana. V roku 2002 STV odvysielala jeho talk-show s názvom Cesta okolo seba, ktorá bola zároveň verejnou nahrávkou pripravovaného CD a MC s podtitulom To najlepšie od Filana. 
 

http://www.osobnosti.sk/osobnost/boris-filan-25